laupäev, 12. september 2015

Bussijuhid ja vasakpoolne liiklus

Tere fännid :)

Kirjutan natuke kuidas erinevad Tallinna ja Perthi bussijuhid. Miks just selline teema? Sest Eestil on veel väga pikk tee minna, kohe saate aru miks.

Tüüpiline Tallinna bussijuhiga kontakt oleks selline, et parimal juhul saad midagi küsides tõesti abi, halvimal juhul ei pöörata sinu poole nägugi ja kui vähegi võimalus, tõmbab klaasi ette kui selleks on võimalus. On ka olukordi kus sinust aru ei saada või ei tahetagi mõista. Oleme kõik kuulnud juhtumitest kus keegi jääb ukse vahele, bussijuhid räuskavad jne.
Ma ei räägi siin kõikidest bussijuhtidest. Olen ise ka väga toredaid ja abivalmis juhte kohanud kes sõitjatest hoolivad. Parem mõned kui ühtegi. :)

Siin mõned korrad bussiga sõites on tekkinud tunne, et ausalt öeldes mis viga bussiga sõita kui kõik juhid sellised on. Eest uksest sisenedes öeldakse sulle alati tere, muide on väga ebaviisakas kui neid vastu ei tervita. Samamoodi bussilt väljudes peab alati ütlema ''thank you'' et bussijuht sind ilusti kohale sõidutas. Samamoodi mitte tänades vaadatakse sind kui matsi- nii kaasreisijad kui ka bussijuht. Bussides on viisakad plakatid kus kirjutatakse, et istet tuleb anda vanematele inimestele, rasedatele, väikeste lastega vanematele ning erivajadustega inimestele.
Toon huvitava näite: buss on nagu bussijuhi kodu ja inimesed on külalised. See on nagu kaubanduseski, tema pakub teenust. Bussijuhi kohustus on pakkuda klientidele võimalikult meeldiv sõidukogemus, et nad ka teinekord bussiga sõidaksid. Vapustav eks :)

Üks lahe seik mis meil Raimoga oli juhtus siis kui käisime uuest kodust Belmonti keskuses süüa ostmas ja pidime bussiga tagasi sõitma. Turistid nagu ikka, gps tööle ja tahtsime kodu lähedal olevas peatuses maha tulla. Aga bussile astudes peab ütlema bussijuhile mis peatuses maha minna tahad ja peab ka pileti ostma. Me peatust ei teadnud, ainult umbes tee nimetuse järgi oskasime midagi mainida. Bussijuht lubas meil tasuta sõita kuna ta ei osanud meid ise ka aidata. Istusime istmetele ja mõne peatuse pärast tuli bussijuht meie juurde ja täpsustas üle kus me ikkagi maha soovime minna. Kirjeldasime ja saime peatuse teada, ütles et hüüab meile kui meie peatus on. Loomulikult ta seda ka tegi ning bussist välja astudes tänasime. Teeb meele ikka heaks küll kui teadjamad inimesed aitavad, olgu kasvõi bussijuhid :)


Vasakpoolne liiklus: eile õhtul oli Regina vanas töökohas tema ärasaatmispidu kuna Lennardil ja Reginal saab varsti 2. aasta visa läbi. Läksime peole autoga ja kuna mina alkoholi ei joo siis kes oli kaine rool? Loomulikult Janne. Peale pidu oli vaja Lennard ja Regina kesklinna viia ning pärast ise Raimoga enda koju sõita. Teadsin et Austraalias on vasakpoolne liiklus ja esimesel õhtul siia saabudes oli hirmus küll kui Regina istus rooli taga mis oli paremal pool ja vahetas käike vasaku käega :D

Tüüpiline viga mis tehakse on see, et suunatule asemel pannakse kojamehed tööle kuna need kangid on täpselt vastupidi.
Ma tegin teisi vigu, näiteks tahtsin parema käega ukse seest käiku otsida, samamoodi otsisin vasaku käega käigukangi. Jube oli ainult siis kui Regina kõrval ütles, et kaldun teise ritta. Raske oli kuidagi joonte vahel autot hoida, imelik oli ise vasakul pool teed sõita. Muidugi ka ringteed. Õnneks õhtusel ajal liiklust polnud ja tegin nii nagu mul kergem-ilma suunatuleta. Ringidel on siin lahe reegel- ringile mines peab näitama paremat suunatuld (ka siis kui teed nt kolmandat väljasõitu) ja vasakut suunatuld siis kui ringilt välja sõidad. Mu meelest loogilisem.
Aga eile õhtul kordagi vastassuunda ei sõitnud (kuskil majade vahel väike tänav ei loe), mis isegi ütleksin et on ime, teades millise olematu suunatajuga ma olen :D

Raimo sai mõned päevad ennem mind autoga sõita proovida, eks harjumatu oli ka temale aga ma ei tea ühtegi asja millega ta kohe hakkama ei saaks, nii et sõitis nagu oleks aastaid siin autot omanud :)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar