kolmapäev, 18. november 2015

Miks nii kadunud?

Olen õhtuid püüdnud ennast kokku võtta ja teile midagi kirjutada kuid hea uni on tähtsam kui blogipostitus. Nimelt minu jaoks varakult ärkamine on nüüd täies hoos, ehk 5.20 ja magama püüan minna hiljemalt 10 õhtul, seega tõesti, ülejäänud aeg kulub muudeks vajalikeks toiminguteks.
Samas ega midagi märkimisväärset toimunud polegi. Iga järgmine päev on sama ilus kui eelmine ja nii see aeg lendab.
Rääkides ilususest siis täna käisime poes süüa ostmas ja sinna sõit on 45 minuti kaugusel üle mäenõlvade. Kõrvad lukus ja süda paha kuid need kaks miinust on ka ainukesed. Iga päev imestame kui kaunis loodus siin on. Hoopis teistsugune kui Eestis, pole küll sellist rohelust vaid lõputud põllud, vabalt ringi lendavad papagoid ja hüppavad kängurud.
Näiteks päikeseloojangud on siin võrratud. Neid vaadates jääb suu lahti ja ei suuda enda silmi uskuda. Panen paar pilti ka:






Pluss kohalikud inimesed on võrratud. Poodi minnes oli ühes kohas teetöö ja STOP märgiga teel seisnud vanahärra näitas millal sõita võime, samal ajal käega lehvitades ja sõbralikult naerdes. See on täiesti tavaline. Kauplustes kõik teenindajad tahavad sinuga rääkida, ükskõik mis teemal. Nende jaoks on kummaline kui klient ei suhtle nagu oma kinnisuse tõttu Eestlastele kombeks on. Eestis tuttavat nähes on tavaline, et sind ingoreeritakse kuigi saad aru et inimene sind ära tundis. Ja siin tulevad täiesti võõrad ligi ning siiralt tahavad sinuga juttu teha. Miks nii on?

Kui juba poeteemal kirjutama hakkasin, ehk teid huvitab kuidas siin hinnad on või palju raha kulub.
Meie käime kaupluses nimega Coles kuna see on odavaim mille leidnud oleme. Teine natuke kallim kauplus on Woolsworths kust võib aeg-ajalt paremad pakkumisi leida kui Colesist. Kui Perthis elasime, ostsime kõik värske ühest Aasia kauplusest nimega Family Fresh kuna seal olid need tunduvalt odavamad kui igal pool mujal. Siin Calingiris olles peame leppima natuke kallimaga või teine variant, sõita Perthi poodi kuid peaaegu 2 tundi sõitu poodi ja 2 tagasi ei tasu seda hinnavahet ära. Kulutaksime vahe nii kui nii kütuse peale.
Poes käime umbes iga 5 päeva tagant. Alguses plaanisime nädalas korra kuid alati saab midagi varem otsa. 5km kauguselt Calingiri kohalikust poest saab hädavajaliku vajadusel ostetud.
Eelmine Eesti paar kes siin oli, ütles et umbes 150 taala läheb nädalas toidule. Mõtlesime, et oh eriti hästi. Eestis ja Perthis elades käisime poes siis kui vaja mitte korra nädalas, seega täpselt ei teadnudki kui palju toidule kulutame. Siin olles saime kiiresti aru, et ei 150 taalaga kindlasti välja ei tule. Meie arve 5 päeva jaoks on alati 250 taala ringis, ehk umbes 150€ mis kuu lõikes tuleks 700€. Niimoodi mõeldes päris ulme summa. Aga me ei toitu pakinuudlitest vaid külmkapp näeb välja selline:

(Siin on esimene külmkapitäis mille farmi ostsime, seega kindlasti üle 250$)

Pluss veel palju banaane, apelsine, õune, pirne, müsli, kala, kanafilee, bataati, pähklivõi, kuivained, kindlasti magus ja veel mõned asjad. Muide magusast nii palju et siin on üks väga hea jäätis Connoiseur. See on nii õhuline ja maitsev. Eestis kindlasti sellele väärilist pole. Välja näeb selline, et teate valida kui tulete :) Kõige parem on kindlasti Cookies&Cream.


Igatahes, leppisime kiiresti mõttega, et kui hästi toituda ei saagi rahaga koonerdada ja mingit jama me endale suust sisse pole nõus ajama.
Muide see ukse alumisel riiulil M jook on kohalik külm kohvijook. Neid on igasuguseid erinevaid firmaid ja maitseid ning need on lihtsalt võrratud! Terve 2 liitrine pudel maksab Colesis 4$ ainult.
Kallid on siin munad. 12st pakki alla 3,75 ei saa, seega üle 2€. Kõik värske on ka siin kallis. Banaanikilo on tavaliselt 4-5$, ehk 3-4€. Kallis on banaan siin selle pärast, et neid transporditakse teiselt poolt Austraaliat, ehk seal on siis odavam.
Toiduainetest nii palju, et kohalik kartul on siin saast. Huvi pärast maitsesime, täiesti vee maitsega. Nokime siin peret, et laseme siia päris kartulit saada, siis näevad miks ilgume :D Samamoodi maasikad on siin väga halvad. Oma peenra maasikaid ei ületa miski. Üks asi mida oleme armastama hakanud on bataat ehk magus kartul. Täiesti ulme kui maitsev.
Samas usun et siin on võimalik ka odavamalt samu asju saada teades erinevate poodide soodukaid aga me oleme piisavalt laisad ja raha on, et seda tegema peaksime.
Perthis valisime mille kust ostsime sest seal olid igas keskuses kõik toidukauplused koos. Siin nii ei saa.

Tööst ka natuke.
Lõpetasime rapsi ülesvõtmise ja alustasime taime nimega inglise keeles ''lupins'' ülesvõtmisega. ma ei ole leidnud sellele eesti keelset vastet. Isegi mu tark vanaema ei tea :)
Aga välja näeb vili selline:


Ta on ubaline, vili maitseb kui kuivatatud hernes, Selle põldudel töötame homme või ülehomme viimast päeva, siis lähme nisu kallale ja seda teeme senikaua kui kõik tehtud. Siis ka meie töö siin lõppeb.

Täna käisime jooksmas õhtul, Raimo sattus ühe tüübi peale kellel see usteta väikene lennuk on, saame mingi aeg lendama minna :)
Raimo käib siin aeg-ajalt piljardit mängimas. Saab ainult siis minna kui õhtu vaba on. Tavaliselt töötab kuni 23-01ni öösel. Seega pubi pole enam lahti. Ehk see reede saab jälle minna, kohalikud tahavad temaga raha peale mängida, las tõmbab kõigile koti pähe :D

Sellega täna lõpetan, varsti uued uudised :)
Cheers

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar