reede, 30. oktoober 2015

Töö pildis

Lubasime, et näitame ka visuaalselt mida meie töö täpselt ette kujutab.
Esmalt kõike seda kuuldes oli minul suur segadus kuna nii palju asju oli vaja meelde jätta ja kui midagi valesti teeksime, on kuri kaelas. VIimane asi mida tahaksime, oleks mingi masin katki teha. Kindlama tunde andis alguses Murray kes meiega põllul ikka kaasas ka käis ja näpunäiteid andis. Raimo tundis ennast traktori roolis algusest peale väga mugavalt. Mehed ja masinad, teate küll :)

Alustame algusest. Mina ärkan esimesena, hetkel alustan tööd kell 8.00, kui ilmad soojemaks lähevad, siis 5.30 või 6.00. Praegu ei pea palju ettevalmistusi tegema kuna põllule läheme alles kella 10 ajal kuna öösel on ikkagi niiske ja nagu eelmises postituses mainisin, peab vilja niiskustase olema teatud numbrist allpool. Oleme Murrayga hommikuti näiteks traktoreid tankinud, tavotitanud, õlitasemeid kontrollinud ja muid väikseid mehiseid parandustöid teinud. Kui raps on piisavalt kuiv, lähme Jarediga põllule. Tema võtab üles rividesse aetud vilja, masin töötleb selle läbi ja tema kogujasse läheb ainult raps. Jared sõidab sellisega:




Eest korjab masin vilja üles. Raimo tegi video ka:


Traktori üleval on koguja kuhu kukuvad rapsiseemned. Kui koguja on täis, hakkavad traktoril vilkurid põlema. Siis teame, et peame vasakule tema kõrvale sõitma. Tema keerab selle pika toru vasakule välja ning meie peame enda viljakogujaga täpselt selle alla sõitma. Paralleelselt edasi sõites, laseb tema enda viljakoguse meie omasse. Kui sellega on kõik, sõidame temast eemale ja ootame kuskil meile sobivas kohas kuni uuesti vilkureid näeme. Kõige raskemaks teebki asja see, et peame täpselt tema kõrval sõitma, muidu kukub kogu raps meie viljakogujast mööda ja maha. Üks tonn maksab umbes 500 taala, nii et see on palju raha. Ei tohi liiga lähedal ega kaugel sõita ning mitte liiga kiiresti ega aeglaselt.

Sõitmine on väga automaatne, ei pea jalaga mingit gaasi vajutama või käikude vahetamiseks sidurit litsuma. Istme paremal pool on selline asi:


Vasakul üleval on käigukang ning selle all kollane nupp on gaas. Kui käigukang on F-i peal, siis käike saab vahetada kas vastavalt + või - poole seda lükates. Gaas käib kergelt kas pöörded põhja või vähemaks. Niimoodi me teise traktori kõrval sõidamegi. Ainult nende kahe nupuga.
Samal ajal on meil traktoris ekaan kus on kaamerapilt meie viljakogujast kust näeme kas vili kukub ika kogujasse või mööda. Selline:


Selle järgi on kerge vastav kiirus ning kaugus traktorist valida. Jaredi traktor ei sõida ühe ja sama kiirusega koguaeg, selle pärast peame ka meie kiirust muutma vastavalt sellele kuidas tema sõidab.

Niimoodi ootame põllul senikaua kui oleme 3-4 täit enda kogujasse saanud. Siis sõidame vastavasse kohta kus on kaks suurt viljatünni, et enda koguja nendesse tühjendada. Tünnid asuvad nii:


Seal taga paarutab Raimo, kihutab põllul nii et tolmujutt taga :D Peame sõitma ühe tünni kõrvale, Tõstame üles toru mis vilja tünni transpordib (käib kergelt ühe nupuliigutusega). Pildis näeb välja see nii:



Tünni valime vastavalt sellele kui üks on täis, hakkame teise laadima ja kui ühelt poolt on täis, sõidame teisele poole tünni ja täidame sealt ka. Viljatünnide peal on väiksed aknad kust näeme kui need täis hakkavad saama.
Tünni kõrvale sõitmine on traktori kõrval sõitmisest olulisusest teisel kohal kuna kui toruga liiga kaugele sõidame, kukub kogu vili maha ja Murray ütles ka, et siis korjame need kätega üles. Kes seda ikka teha tahaks :) Raimo tegi head tööd ja vili sai ilusti tünni:


Kui viljakoguja on tühi, paneme toru alla tagasi ja sõidame põllule tagasi, et uued laadungid peale saada ning sama ring hakkab uuesti pihta.

Meil on traktoris veel selline seade:


Ülemine näitab pöördeid, keskmine käiku ja alumine kiirust km/h. Tavaliselt sõidame põllul traktori kõrval umbes 6 km/h. Peame jälgima et pöörded jääksid 1250-1300 vahele, välja arvatud kui traktori kõrval peab kiiresti kiirendama siis võidad pöörded 2000ni välja minna.

Üks nüanss on veel mida pole pilti saanud kuna seal on alati tegemist ja ei ole aega pilti teha. Need kaks suurt viljatünni saavad mingiaeg ju täis ka. Kui poolteist on täis, kutsutakse rekka. Kui ilusti vaatate siis tünnide pildilt näete, et ka neil on vilja väljalaskmiseks torud ja tünnide ees on traktorid. Rekkajuht sõidab kahe kastiga täpselt torude alla, käivitab traktori ja vili muudkui koguneb rekka kasti. Rekkajuhid väga hindavad kui neid aitame kui samal ajal seal juhtume olema. Meie tööks on kaugelt vaadata ja rekkajuhile märku anda kui mingi koht kastis hakkab täis saama, siis sõidab ta natuke edasi. Nii senikaua kui rekka on täitsa täis. Juhul kui rekka ei saa tünnidest täitsa täis, sõidame meie traktoriga rekka kõrvale ja laeme vilja talle kastidesse samamoodi kui muidu tünnidesse seda teeme.

Kui mõtlete kuidas süüa saame kui päev otsa keset põldu oleme siis meil on lõunakastid kuhu toidu paneme ning suured termoskanistrid vee jaoks. Sööme keset põldu siis kui tahame. Otseselt lõunat kuskile sööma ei lähe.



Siit näete seda oranži veekanistrit. Muide peame traktoris töötades kollast helkurvesti kandma. Põhjusega et meid märgataks :) Raimo näeb täitsa hea välja traktori roolis :)



Mõeldes, et oleme päev otsa põllul ja kordagi koju ei saa, siis ei, meil ei ole kuskil siin välikäimlaid vaid kui häda siis välja ja põllule. Meestel pole viga, nad harjunud, naistel on natuke keerulisem see teema, teate küll mida selle all mõtlen :D. Praegu on hea et tünnid on suhteliselt kodu lähedal ja kui tühejdanmas olen käinud, käin käbe kodus ära kui vaja. Varsti läheb raskeks kui päev otsa kuskil kaugel põllul oleme.

Ega muud erilist selle töö juures polegi. Vahe minu ja Raimo tööajal on see, et tal on minu meelest palju raskemad töötingimused. Olen mitmel korral varem kirjutanud, et öösel on siin täiesti kott-pime. Mis minul viga päikesepaistelisel päeval traktoriga sõita kus näed nii kaugele kui silm seletab. Raimol on keerulisem. Traktori tuled näidavad küll väga hästi kuid kaugemale kui tuled ikkagi ei näe. Varem ma seda ei teadnud kuni eile peale trenni jooksin taha põllule Raimo juurde ja mahalaadima tulles viskas Raimo mu koju ära. Istusin traktoris ja tegelikult oli päris jube küll. Täiesti kott-pime, ainuke mida näed, on natuke vilja põllul, teist traktorit ja mõnda hiirt kes rataste alla jääda ei taha.

Üleval olevad pildid on päeval tehtud, kui õhtu saabub, näeb Raimo sellist pilti:





Praegu rapsi koristades on väga igav kuna vili on imetilluke ja viljakoguja täitmiseks läheb kohati isegi 2h aega, seega peab palju passima. Raimo on praegu raamatut lugenud, mina täna ei viitsind traktoris passida ja pesin pere maja aknad puhtaks. Ilmselt homme lähen Jaredi elukaaslase Sara juurde vahepeal sama tegema.

Rapsi on teha veel 2-3 nädalat, seega passimist saab palju olema. Vähemalt on praegu huvitav kuna kõik põllud on uued :)


Kui hakkame nisu koristama, ei suuda meie piisavalt kiiresti viljakogujat tühjendatud kui juba peaksime uue laadungi põllul peale võtma. Siis ootab teine traktor meie järgi.

Töö sõltub 100% ilmast. Kui on vihmane, ei tööta. Täna hakkaski 7 ajal vihma sadama, seega Raimo sai töötada 4h ainult. Tavaliselt on ta 10ni õhtul saanud põllul olla. Nädalavahetus tõotab samuti vihmane tulla. Seega siis tööd ei tee.

Siit täna lõpetame ning varsti uued uudised :) Cheers




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar